top of page

Iedereen wilt een lieve en aanhankelijke kat hebben die proper is en niets vernielt.

Als u een Ragdoll koopt bij Cattery Scala, bent u al zeker van de raseigenschappen en de rest is opvoeding. Maar hoe doe je het, een kat opvoeden?

Ik noem Ragdolls "honden tussen de katten". Wat bedoel ik ermee? De Ragdolls kan men bijna alles leren omdat ze nieuwsgierige, leergierige beestjes zijn die veel voor hun baasje voor over hebben. Je moet beseffen dat je bij Ragdolls wel boven in hiërarchie staat en dat je er veel van mag vragen.

Hoe doe je het? Er zijn drie basis principes:

  • je corrigeert consequent ongewenst gedrag zonder te straffen. Je moet de moeite doen elke keer tot de kat het geleerd heeft. Ze zijn slim en verstaan wat je wil zeggen als je "neen" zegt en hen uit de gordijnen haalt.

  • als je gedrag corrigeert, dan biedt je iets anders in plaats. Speelgoedje, rollend balletje, touw, etc. Of je toont wat je wel verwacht. Bvb. Je haalt de kat uit de gordijnen en je hangt die op de krabpaal.

  • als je gedrag goed vindt, dan beloon je het met aandacht (praten of aaien of snoepje of spel). 

Als je nieuwe kitten in huis haalt dan moet je jouw huis kitten-proef maken, zoals je het zou doen als je een baby krijgt. Zeker als je niet veel thuis bent in het begin en de goede gewoontes niet kan aanleren. Wat je niet kan corrigeren mag je ook nooit toelaten. Het is geen slecht idee om de ruimte van een kitten te verkleinen in zijn/haar nieuwe huis als je niet in de buurt bent. Om jouw meubels te sparen is een krabpaal een must. Niet vergeten dat je een grote kat gekocht hebt. Dit wil zeggen dat jouw krabpalen stevig genoeg moeten zijn. Minimale diameter van de paal is 15 cm, ligplekjes mogen ook niet te klein zijn. Het is geen slecht idee om verschillende meubelstukjes te hebben (een krabpaal, een ton, een boom, etc.) Je zal daarmee toch de schade aan jouw meubels kunnen voorkomen. Ik leer de kittens alvast om die te gebruiken.

Als je lage kasten en tafeltjes hebt met voorwerpen erop, kan je het best ontruimen tot je de kat getraind hebt. Voordat je het weet, ligt jouw lievelingskadertje gebroken op de grond....

Zindelijkheid. Daar ligt wel iedereen van wakker. De kittens worden getraind in open en gesloten kattenbak. Opnieuw niet vergeten dat je een grote kat gekocht hebt, dit wil zeggen dat de kattenbak op zijn minst large moet zijn. Er zijn nieuwe kattenbakken op de markt met ingang in het deksel. Dit vormt voor een volwassene kat geen probleem, maar het is wel een uitdaging voor een kitten. In jouw huis moet je niet vergeten om de kattenbakken te tonen.  Ik schrijf bewust meervoud, want jouw kitten  (kat) moet ten alle tijden toegang hebben tot een kattenbak. Zeker in het begin. Wil je dat jouw kitten bij jou slaapt, dan moeten de deuren open of luik in de deur of een kattenbak in de slaapkamer. Een volwassen kat, kan wel wat ophouden als die al goed zindelijk is, maar je wil toch echt geen risico's nemen. Idem met de tapijten. Rol die voor een paar weken op tot je zeker bent dat jouw kitten die niet gaat vernielen.

Lief en consequent zijn is dus de boodschap. Behandel jouw kat met liefde, besteed er aandacht aan en je zal er veel leuke jaren mee beleven.

bottom of page