top of page

Katten zijn niet anders dan mensen: de voeding, genen en beweging bepalen hun gezondheid en levensduur.

Een blik in de dierenwinkel en u weet dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Wat is het beste? Wat is het effect van een specifieke voeding op de katten en op mijn kat? Wat is in mijn situatie mogelijk en haalbaar?

Deze vragen moet elke eigenaar zelf zien te beantwoorden aan de hand van de informatie die beschikbaar is. Hier proberen wij vrijblijvend informatie aan te reiken en onze visie mee te geven.

Twee dingen moet u eerst weten: 

- jouw kat is een obligate carnivoor, dat wil zeggen dat een kat niet kan overleven zonder vleesproducten. Dat een kat een carnivoor is, kun je goed zien aan het gebit, maar een hele belangrijke aanwijzing is ook het verteringsstelsel. Deze is helemaal ingericht om vlees te verteren.

- jouw kat heeft zeer veel moeite met granen te verteren. Glutenvrij eten is geen luxe. Vroeg of laat ziet u de gevolgen van gluten in de voeding op de gezondheid van uw kat.

Slechte voeding kan zorgen voor allerlei klachten, en ongemerkt bijdragen aan het ontwikkelen van ziektes. Veel katten die langdurig verkeerde voeding eten, krijgen op den duur last van aandoeningen. Met het voeren van de juiste voeding verklein je het risico op gezondheidsproblemen.

Veelvoorkomende aanwijzingen van verkeerde voeding kunnen zijn:

 • Jeuk

 • Doffe vacht

 • Anaalklierproblemen

 • Vetbulten

 • Vieze geur (adem, winden, huid of vacht)

 • Huidproblemen


Veelvoorkomende aandoeningen die een relatie met voeding hebben zijn bijvoorbeeld

 • nierproblemen

 • blaasproblemen

 • suikerziekte

 • gebitsproblemen

 • inflammatory bowel disease

 • overgewicht

Voeding kan ook effect hebben op het gedrag van katten. Een kat die zich niet helemaal gezond voelt, zit vaak niet lekker in zijn vel.

Wat is op de markt beschikbaar?

U kunt kattenvoer verdelen in droge brokken (met of zonder gluten), natte voer (steeds met smaakversterkers en gluten) en rauw vlees (KVV en BARF).

 

Natte voer is het minst gezonde wat u aan uw dier kunt geven, maar door de smaak- en geur- versterkend stoffen is dit wat de dieren graag eten. Ik geef natte voer aan de dieren die erg slecht eten om die even op het gewicht te krijgen. Als u voor natte voer kiest, wees ervan bewust dat de tanden er erg aan zullen lijden en dat je best zo goed mogelijke kwaliteit geeft en de tanden regelmatig poetst. Als ik echt nat moet geven kies ik voor Royal Canin en ik zie wel een verschil tussen hen en andere merken, zeker aan de ontlasting van de dieren.

De meeste mensen kiezen voor droge brokken. Droge brokken kan men indelen in glutenvrij en brokken met granen. Deze zijn allemaal vergelijkbaar in productie maar bevatten verschillende hoeveelheid vlees ten opzichte van granen. In hondenvoer bestaat een bijkomende volwaardige alternatief, namelijk  koud geperste brokken. Voor de katten kan men enkel kiezen tussen glutenvrij of niet. Er zijn verschillende producenten van glutenvrije brokken, onder andere Celtic Connection. Deze kan ik sterk aanbevelen als u voor het gemak en kwaliteit gaat van droge voer zonder gluten en met hoge vleesgehaalte. Ik ben me er absoluut van bewust dat deze niet goedkoop is.  Is de prijs een belangrijk factoor, dan komt u snel bij de commerciële merken (met gluten) die omwille van hun afzetmarkt de prijzen kunnen drukken. Dan moet u nog steeds de keuze maken tussen al de granen houdende merken en dan raad ik aan om Royal Canin te kiezen omwille van de grote variëteit aan brokken. Ik leer alle kittens om Royal Canin Mother&Babycat te eten omdat deze een zeer goede alternatief is en de nieuwe eigenaar moet niet onmiddellijk van voer veranderen.

De gezondste voeding voor uw kat is vers vlees (een combinatie van organen, spier en bot). Rauw voeden is niet zo moeilijk als het lijkt, maar vraagt wat organisatie en een diepvriezer. Wij voeden onze honden al jaren met vers vlees en het is goed, snel en goedkoop. Dierenartsen waarschuwen tegen het eten van rauw vlees omdat er een grotere risico op acute ziektes aanwezig is bij het voeden van het vlees - de weg van diepvriezer naar de maag moet zo kort mogelijk zijn zodat er geen groei kan opstaan van ongewenste ziektes. Bij rauw eten is een propere kattenbak ook essentieel omdat er meer bacteriën in de kattenbak terecht komen dan bij droge voer. Bij het rauw voeden onderscheiden wij KVV en BARF. U vindt veel informatie daaromtrent online.

Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, kies je voor voeding die past bij het verteringsstysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond en kat. 

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:

 • er zitten goede bacterien in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer

 • het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacterien en parasieten minder/geen overlevingskans hebben

 • het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam

 • het belast de organen minder

 • de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

 • geen jeuk meer

 • niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)

 • minder vaak naar de de dierenarts

 • mooiere vacht

 • geen oorontstekingen meer

 • geen volle anaalklieren meer

 • minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen

 • minder vaak wormen en/of vlooien

 • minder hyperactief, maar wel actief

 

Hoe kan dat?

Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is. Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten.

 

Hoe te beginnen?

In de gebruiksaanwijzing voor kvv kun je lezen hoe het werkt als je complete rauwe vleesvoeding wilt geven. Daar zit als het goed is alles in wat de hond of kat nodig heeft en dat is helemaal gemalen. Maar je kunt ook zelf samenstellen, dan voer je vlees, botten, organen en eventueel meer in de juiste verhoudingen. Hoe dat moet kun je lezen in het artikel over Zelf samenstellen.

 

Bent u geïnteresseerd om vers vlees of glutenvrije brok te geven aan uw toekomstige vriend, laat mij weten dan kunnen wij afspraken maken over hoe ik uw kitten zal voeden.

bottom of page