top of page

Een Ragdoll is een forse kat. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. Onthoud in ieder geval dat Ragdolls drie keer groter dan normale katten kunnen worden, dus koop niet de kleinste kattenbak, draagmand enzo. Zeker als je een Ragdoll kater krijgt. Mannetjes Ragdolls kunnen behoorlijk groot worden. Hun vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet.​

Onze Cattery fokt enkel Point Ragdolls. Er zijn alle kleuren aanwezig in de Cattery en elke nest is een verassing voor ons.

Point Ragdolls

Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. 

Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Point Ragdolls hebben blauwe ogen.

De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor.

 

De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.

Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

Sepia en mink Ragdolls

De extremiteiten (kop, poten, staart) van mink Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls, echter, de vachtkleur is donkerder en warmer van kleur als die van point Ragdolls. De ideale oogkleur is aqua-achtig, varierend van licht tot wat donkerder aqua, maar ook blauwe ogen komen voor. De genen die voor het mink zorgen zijn een point gen (cs) in combinatie met een sepia gen (cb).

Ook de extemiteiten van sepia Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls. Het verschil tussen de points en de vachtkleur is minimaal, maar wel aanwezig. De ideale oogkleur is geelachtig, maar aqua, blauw en oddeyed (twee verschillende kleuren ogen) komt ook voor. Twee sepia genen maken een sepia Ragdoll. Een sepia Ragdoll in combinatie met een point Ragdoll geeft alleen mink Ragdoll kittens.

In tegenstelling tot point kittens worden mink en sepia kittens al wat gekleurder geboren. Het wit (bij mitteds en bicolors) is doorgaans gelijk bij de geboorte of hooguit een paar dagen na de geboorte al te zien.

bottom of page