top of page

Gezondheid is uiteraard het allerbelangrijkste voor onze Cattery. Wij fokken enkel met 100% gezonde dieren en verkopen enkel dieren waarvan de dierenarts verklaart dat zij in optimale gezondheid verkeren.

Alle katten in Cattery Scala worden jaarlijks gevaccineerd en getest op FIV en Felv (katten aids en leukemie).​ Daarnaast worden alle katten getest op 23 genetische aandoeningen en krijgen de kopers aan garantie dat hun kitten niet aan deze aandoeningen kunnen lijden. Op de site van VHL Genetics kunt u wat meer uitleg lezen over de testen en het nut ervan: https://www.vhlgenetics.com/nl-nl/home.aspx

De basis van gezondheid van een kat is gezonde omgeving, hygiëne, voldoende beweging en gezonde voeding. Parasieten en ziektes zoeken wat zwakkere dieren uit. Daarom is goede immuunsysteem voor een dier (even goed als voor een mens) van groot belang. Wij gaan er bewust mee om en versterken onze katten aan de hand van hoogwaardige voeding, natuurlijke verzorgingsproducten en voedingsupplementen.

Alle kittens verlaten de Cattery met drie vaccinaties op 6-9-13 weken. Alle kittens worden ook meermaals ontwormd. De kittens kunnen pas bezocht worden na hun eerste vaccinatie van 6 weken. Als u een kitten bezoekt, mag u dezelfde dag geen andere Cattery bezoeken en verzoek wij u om uw handen te ontsmetten. De kittens krijgen eveneens een vaccinatie tegen Rabiës als zij naar het buitenland verkocht worden. Bij verkoop in België vinden wij deze niet nodig, maar de koper mag uiteraard die zelf laten vaccineren op eigen kosten.

Verzorging van een Ragdoll is niet zo complex. Het is belangrijk om een dier regelmatig te wassen en te kammen. Voor het vertrek uit Cattery Scala wassen wij de kittens twee maal zodat zij gewoon zijn aan het gebeuren. Wij raden aan om jouw kitten dan ook zo snel mogelijk te leren dat die moet gewassen, gekamd en gedroogd worden. Zo voorkomt u onaangename ervaringen in de toekomst. Er bestaan veel shampoos op de markt, maar omdat wij de gezondheid van huid en vacht belangrijk vinden, geven wij de voorkeur aan een shampoo op natuurlijke bestanddelen van De Groene Os. De Groene Os heeft eveneens een gezonde alternatief voor de reiniging van de oren en een heel gamma van voedingssupplementen om de gezondheid van de kat te verbeteren. Voor het kammen gebruikt u best een kam om het eventuele vuil en klitten te verwijden (bvb. Beeztees Ruikam) en een borstel om volume te geven aan het haar (u kan perfect dezelfde borstel als  voor de mensen  gebruiken).

Sterilisatie/castratie is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van de katten. Het is wettelijk verplicht in België  om de katten die verkocht worden op de Belgische markt te laten steriliseren voor de leeftijd van 12 maanden. Veel fokkers passen daarom (en ook uit commercieel overwegingen) vroege sterilisatie toe. Deze wetgeving is ontstaan uit  zorg voor de groeiende populatie van straatkatten. Hierbij heeft de dierenbescherming een belangrijke rol gespeeld. Deze wetgeving is gericht naar de werking van de asielen en houdt geen rekening met het effect van de vroege sterilisatie op de dieren. In België zijn enkel onderzoeken gebeurd aan de UGent en deze zijn enkel gefocust op onmiddellijke voordelen van de operatie, namelijk snelle ingreep en een snelle herstel.

 

Onze Cattery doet niet mee aan de vroege sterilisatie. Vroege sterilisatie is nefast voor de gezonde ontwikkeling van de katten. Hormonen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een dier en beïnvloeden veel systemen in het lichaam, niet enkel de reproductie. Veel onderzoeken in het buitenland (behalve Verenigde Staten) tonen aan dat de negatieve gevolgen voor de dieren groot zijn. De katten uit vroege sterilisatie rapporteren verhoogde botten-, nier-, lever- aandoeningen, incontinentie op jonge leeftijd, agressief gedrag, overgewicht, onderontwikkeling van lichaam, veel te groot hoofd en vroegere sterfte. Raskatten tonen daarenboven gedrag dat niet compatibel is met de rasstandaard,   Deze nadelen wegen niet tegenop de voordelen die men ook heeft bij de vroege sterilisatie (gemakkelijke operatie voor de dierenarts, geen zorgen als de poes krols is of de kater rijp wordt, geen ongewenste nestjes). Veel eigenaars van de katers geloven dat een kater die vroeg gecastreerd is, niet zal sproeien. Daar is geen wetenschappelijke bewijs voor. Sproeien is een drang van een kat om zijn/haar territorium af te bakkenen. Zowel gecastreerde als niet-gecastreerde katers kunnen dit gedrag vertonen. Ook de poezen bakkenen hun territorium af en dit ook onafhankelijk van het al  dan niet gesteriliseerd zijn. Veel mensen kennen dit gedrag bij honden (zowel teven als reuen markeren hun territorium), maar weinig weten dat een kat dit ook doet. Er loopt in onze Cattery een dekkater rond die niet sproeit...

Dit wil zeggen dat wij een kitten verkopen met een verplichting en contract waarbij de koper zich verbindt om deze kitten te laten castreren/steriliseren voor de leeftijd van 12 maanden, bijvoorkeur na de eerste krolsheid bij de poezen (meestal op 5-6 maanden) en eerste rijpheid bij een kater rond 9-12 maanden. De fokker staat in voor de kosten bij eigen dierenarts. Wenst u dit laten uitvoeren bij jouw dierenarts, dan wordt het bedrag terugbetaald volgens het contract.

bottom of page